Ingegerd reagerar starkt på Orrefors Kosta Bodas marknadsföring

Foto: TT/Jessica Gow

Den kända formgivaren Ingegerd Råman reagerar starkt på Orrefors Kosta Bodas marknadsföring.

– Det är inte ”fair play” när Orrefors Kosta Boda i sin marknadsföring ger sken av att glaset tillverkas i Småland.

Det säger Ingegerd Råman, en av landets främsta glasformgivare. Hon började som formgivare på Orrefors 1999, och är fortfarande ett av företagets affischnamn även om hon inte har ritat någonting åt företaget på många år.

Hon har reagerat starkt på Orrefors Kosta Bodas marknadsföring, men betonar att hon absolut inte har någonting emot produktion utomlands. Tvärtom:

– Det finns en del glas, lite billigare bruks- eller restaurangglas, som går utmärkt att tillverka i andra länder. Man kan blåsa glas i andra länder än Sverige, helt klart.

Men hon kräver tydlighet och ärlighet:

– Det jag vill är att man ska vara tydlig. Lika tydlig som man är med att ange varumärket Orrefors och formgivarens namn ska man vara med att ange produktionsort. Det räcker inte med att det står ”Made in Slovenia” med små bokstäver i botten av förpackningskartongen, säger Ingegerd Råman.

Råman – prisad formgivare

Själv är hon ursprungligen keramiker, men har en lång bana som glasformgivare bakom sig och har arbetat vid flera glasbruk: Johansfors, Skruf och Orrefors.

Ingegerd Råmans design har belönats med Svensk Form vid flera tillfällen och hon är representerad på muséer världen över. Nyligen blev det klart att hon tillsammans med arkitekten Gert Wingårdh har tagit hem ett prestigeprojekt i arkitektbranschen, nämligen en tillbyggnad av Liljevalchs konstmuseum på Djurgården i Stockholm.

Agneta Gustavsson
agneta.gustavsson@svt.se