Sommarfrost – glasutställning med Ingegerd Råman på Sofiero

Sofiero

Orreforsformgivaren Ingegerd Råman ställer ut sitt glas i Orangeriet på Sofiero under sommaren.
Råmans glasklara formgivning står som en lugn bas i mötet med blommor och växter på Sofiero.

Ingegerd Råman (f. 1943) är krukmakare med utbildning från Konstfack. Hon har tidigare varit verksam som glasformgivare på Johansfors och Skrufs glasbruk. Hon är en av de mer meriterade glasformgivarna i Sverige med ett synsätt på glasformgivning som passar väl in i Orrefors varumärke. Ingegerd Råman är av regeringen utnämnd till professor.

Tidlöshet och enkelhet är ord som beskriver hennes glas. Lågmält, men klockrent, gör hon föremål som hon själv gillar. Det är bruksföremål som kretsar kring maten, drycken och det dukade bordet. Hon vill renodla och fokusera, men ändå kvarhålla en känsla av lust och skönhet i föremålet – annars blir enkelheten och renodlingen en fallgrop. ”En burk med lock är en burk med lock. Men det måste finnas värme, tanke, idé och poesi bakom”, förklarar Ingegerd.

Ingegerd berättar, ”vid en av mina resor i Japan lärde jag mig att varje årstid representeras av ett material – där glaset är sommarens. Detta magiska material som med eldens hetta görs mjukt och formbart är också svalt och transparent som det frusna vattnet och som snökristall. Det är spännande att få visa mitt arbete från Orrefors i Sofieros Orangeri när blommorna slagit ut och solen står högt på himlen.”

Från slottsparken hämtar blomsterkonstnär Gunnar Kaj sitt material. Gunnar Kaj är känd för sina blomsterarrangemang till Nobelfesten. Utställningen gestaltas av Tom Hedqvist, formgivare och rektor på Beckmans. Tom Hedqvist har flera gånger tidigare arbetat som utställningsarkitekt för Orrefors och gestaltade bl a Ingegerd Råmans utställning på Millesgården i Stockholm 2003.

Ingegerd Råman har exklusivt för Sofiero formgivit en serie om tre vaser. Vaserna kommer enbart att säljas på Sofiero.

Utställningen pågår 5 juni – 5 september
och är öppen dagligen 11-17.

slottet

För ytterligare information:
042-12 71 44 mobil 0702-50 58 55
e-mail: lotte.karlefors@helsingborg.se