Utformar iscider-glas med Brännland Cider

Den internationellt erkända formgivaren och krukmakaren Ingegerd Råman har under hösten 2014 inlett ett samarbete med Brännland Cider kring utformningen av ett helt nytt vinglas. Glaset ska utvecklas specifikt för den iscider som Brännland Cider producerar, men ska också vara användbart som ett mindre vinglas för söta och torra viner.

I november 2014 inledde Ingegerd Råman tillsammans med en panel bestående av några av Sveriges mest namnkunniga sommelierer och dryckesskribenter formgivningsarbetet.

Panelen,

Ingegerd Råman, formgivare, krukmakare

Johan Andersson, chefssommelier Mathias Dahlgren

Jens Dolk, dryckesjournalist, författare och krögare

Johan Sjöstedt, journalist och kock

Sanna Blomquist, journalist

Pernilla Sundgren Graniti, grafisk formgivare

Andreas Sundgren Graniti, VD Brännland Cider, om samarbetet

“Vår ambition är att Brännland Iscider ska upplevas som en helhet. Från berättelsen om hur vi tillverkar vår iscider fram till det ögonblick då den blir en del av en måltidsupplevelse. I det sammanhanget är ett glas specifikt utformat för att bära fram isciderns särskilda dofter och smak en naturlig del av utvecklingen. Att få möjlighet att driva den utvecklingen tillsammans med en så internationellt renommerad och skicklig formgivare som Ingegerd Råman är fantastiskt. Vi räknar med att iscider-glaset ska finnas färdigt under våren 2015.”

Om Ingegerd Råman

“Formgivaren och krukmakaren Ingegerd Råman är en av Sveriges mest kända och uppskattade designerns. Med sina tidlösa, tydliga och enkla linjer har hon sedan 1968 byggt ett helt unikt formspråk och en värld av glas. En stor del av hennes produktion handlar om bruksföremål som glas, karaffer och skålar, eftersom en av hennes fantastiska idéer är att ett vackert dukat bord kan förhöja smakerna på det som serveras. Genom att konsekvent hävda skönheten i den enkla designen och det transparenta glaset har hon även vunnit gehör internationellt och finns numera representerad både i hem där design står i fokus liksom på svenska ambassader världen över. Hennes formgivning har gett henne en rad utmärkelser och en professorstitel som hon tilldelades av den svenska regeringen år 1995.”

Om Brännland Cider

Brännland Cider producerar iscider, ett dessert-vin tillverkat med hjälp av norrländsk vinterkyla och svenska äpplen som råvara. Företaget har varit verksamt sedan 2010 och släppte under hösten 2014 sin andra större årgång iscider på den svenska och europeiska marknaden. Iscider, Cidre De Glace, har sitt historiska ursprung i Kanada.

Kontakt
Andreas Sundgren Graniti, Brännland Cider, andreas@brannlandcider.se, +46 70 345 85 95