Viktig bok om Ingegerd Råman

Ingegerd Råman, Sveriges internationellt mest erkända formgivare, är aktuell med en specialkollektion på IKEA och med uppmärksammade utställningar hos Nationalmuseum och Vandalorum. Som pricken över i släpps boken Ingegerd Råman i en ny, reviderad upplaga idag, den 3 juni. Lär känna den världsberömda formgivaren på nytt!

Det är något särskilt med att dricka ur ett glas designat av prisbelönta Ingegerd Råman. Gediget hantverksarbete, passion och eftertanke ligger bakom alla hennes verk och formgivningen hyllas ofta för sin tidlöshet, minimalism och användarvänlighet. Ingegerd Råman har på senare år fått prestigefyllda uppdrag som ytterst få av hennes kollegor ens kommer i närheten av: exempelvis att smycka den svenska ambassaden i Washington.

– Oavsett vilken utmaning Ingegerd Råman ställs inför strävar hon efter att behärska materialet hon arbetar med till fullo och misslyckas aldrig med att hänföra. Under skapandeprocessen utgår hon alltid från sina egna vardagsbehov, och samtidigt lyckas hon förvandla något så enkelt som en tekopp till ett praktverk, säger Lena From, konstkritiker och författare till Ingegerd Råman.

Boken om Ingegerd Råman tränger in i formgivarens personliga liv och arbete och visar inspirerande fotografier från hennes hem och ateljé. Det nya textmaterialet ger också en bild av de spännande produktioner Ingegerd Råman varit involverad i på senare år, såsom utsmyckningen av Liljevalchs konsthall och den nya IKEA-kollektionen Viktigt, där hon arbetat med bambu- och naturfibermaterial. På bara några dagar tog föremålen slut i de flesta varuhus. Nu väntar Nationalmuseums sommarutställning på Kulturhuset Stadsteatern med vernissage samma dag som boksläppet, den 3 juni.

Grafiska formgivaren Patric Leo har valt ett flexibelt mjukband och en stram silverprägling till boken och speglar därmed det konstnärliga uttryck som Ingegerd Råman är så beundrad för. Tidlöshet är ett nyckelbegrepp.

För mer information om boken, kontaktuppgifter till författaren eller pressbilder, vänligen kontakta förlaget på telefonnummer 08-663 90 50 eller e-post info@langenskiolds.se